Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością. Powody tego mogą być różne. Jedni chcą w ten sposób przeciwdziałać zabijaniu zwierząt. Drudzy starają się ograniczyć spożywanie dużej ilości szkodliwych substancji. Jeszcze innym zależy na dostarczaniu do organizmu więcej makro- i mikroelementów, zawartych w warzywach oraz owocach, głównych składnikach diety wegańskiej. Czy oznacza to jednak, że dieta wegańska musi być nudna i nie jest w stanie niczym nas zaskoczyć?
Dieta wegańska w domowym zaciszu
Warto wspomnieć o tym, że weganie nie spożywają ani też nie używają produktów pochodzenia zwierzęcego. W tym miejscu mogłyby pojawić się pytania: „W takim razie, co można jeść i używać?” W dzisiejszym świecie ograniczenia te nie stanowią jednak problemu. Praktycznie każda potrawa, która przyjdzie nam na myśl, ma swój odpowiednik w diecie wegańskiej. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie niedzieli bez tradycyjnego kotleta, wystarczy sięgnąć do internetu i wpisać hasło „vege kotlet”. Po naciśnięciu przycisku wyszukiwania pojawi się kilkadziesiąt pozycji, oferujących różne wariacje tego dania. Każdy może znaleźć składniki, które najbardziej lubi i które potrafią wchodzić w skład vege kotleta. Jeśli ktoś zatęskniłby za smakiem jajek, to nic straconego! Wystarczy znaleźć prosty przepis, kupić kilka składników, by stworzyć odpowiednią konsystencję, dodać czarną sól dla smaku – kala namak – kilka chwil i gotowe. Oczywiście, bez problemu można dodać do nich majonez na bazie mleka sojowego. Tych parę pomysłów pokazuje, że dieta wegańska jest bardzo różnorodna. Wystarczy tylko odrobina kreatywności i wiedzy, jakich produktów użyć. Próbowanie ich jest bardzo ważną częścią diety wegańskiej. Różnorodność pozwala na utrzymanie odpowiedniej ilości białek, tłuszczów i innych składników, które tworzą podstawę zdrowej diety.
Kuchnia wegańska tuż za rogiem
Jeśli komuś nie chce się gotować w domu, zawsze może wybrać się do restauracji. Coraz więcej klasycznych lokali ma w swojej karcie dania wegetariańskie i wegańskie. Tendencja ta jest wzrostowa, ale jeśli chce się wybrać do restauracji z menu w pełni dostosowanym do diety wegańskiej, to także nie będzie z tym kłopotu. W każdym większym mieście znajdują się lokale zaskakujące swoimi pomysłami. W ich ofertach znajdziemy burgery z masą składników, którą możemy dowolnie komponować, czy też Vegaby, odpowiedniki mięsnych kebabów, cieszące się dużym zainteresowaniem. Fani słodyczy również znajdą coś dla siebie: od cukierków do ciast. Z kolei wegański barista może zaoferować kawę na bazie mleka migdałowego, sojowego lub kokosowego. Więcej sposobów na urozmaicenie diety można znaleźć tutaj.
Wykłady, spotkania i degustacje, czyli skąd czerpać wiedzę?
Od wielu lat dla fanów diety wegańskiej oraz zainteresowanych nią osób organizowane są imprezy, na których swoim zamiłowaniem do zdrowej żywności chętnie dzielą się lokale z całego kraju. Duża różnorodność potraw, prezentowanych podczas tych wydarzeń, pozwala na znalezienie przepisów, które okażą się odpowiednie praktycznie dla każdego. Tego typu imprezy są znakomitą okazją dla osób, które nie miały wcześniej styczności z podobną dietą, a chciałyby dowiedzieć się o niej czegoś więcej – zazwyczaj równocześnie z degustacją odbywają się liczne wykłady, spotkania ze znanymi reprezentantami kuchni wegańskiej, dostarczające wielu wiadomości i atrakcji.
Wszystko to zdecydowanie obala stereotyp, że dieta wegańska to tylko jedzenie sałatek. Tak naprawdę w gotowaniu ogranicza nas jedynie wyobraźnia. W razie trudności podczas przyrządzania konkretnego dania, z łatwością znajdziemy książkę na temat różnorodnych diet, zasięgniemy internetowych porad na kulinarnych blogach i forach lub obejrzymy film na kanale YouTube poświęconym diecie wegańskiej, podsuwającym wiele ciekawych pomysłów oraz instruującym, jak wykonywać wybrane przez nas potrawy.